četrtek, 2. april 2015

Uvod

                                                                                                                      


Za temo Elektrarne sem se odločil zato, ker me te stvari zanimajo. Med branjem te seminarske naloge boste izvedeli veliko pomembnega. Da pa sem do teh podatkov lahko prišel sem veliko uporabljal tudi splet, ter razne druge vire. S to seminarsko nalogo bi vas rad seznanil s čim več novih stvari o elektrarnah.

sreda, 1. april 2015

Elektrarne

      

Elektrarna je objekt namenjen proizvodnji električne energije. Energija se nahaja v naravi v »surovi« obliki in jo moramo prilagoditi naši uporabi. Zato smo ljudje izumili elektrarno, ki je naprava za pretvorbo drugih oblik energije v elektriko. Sprva so bile elektrarne na enosmerni tok šele kasneje so spoznali več smerni tok.

Eko-elektrarna

Pri Eko-elektrarnah izkoriščamo energijo tekočih voda, vetra, sončno energijo ter energijo plime in oseke. Uporabljamo dinamične izvore, ki se v naravi nenehno obnavljajo. Če jih izkoristimo, dobimo koristno energijo. V nasprotnem primeru pa je ta energija za nas izgubljena.

 NeEko- elektrarna

Pri NeEko-elektrarnah uporabljamo latentne izvore energije. To si tisti, ki jih ni mogoče obnavljati. Ti izvori so: nafta, premog, plin, jedrsko gorivo.