petek, 27. marec 2015

Termoelektrarne


Termoelektrarna (kratica: TE) je elektrarna, v kateri se pridobiva električno energijo s sežiganjem fosilnih goriv (premoganafte ali zemeljskega plina). Jedrska elektrarna (JE) je tudi termoelektrarna. Razen jedrskega reaktorja in pripadajoče opreme je JE podobna drugim termoelektrarnam.

Termoelektrarna ne more zaradi termodinamičnih zakonov v celoti pretvoriti energije goriva v električno energijo. Moderne termoelektrarne imajo okrog 40% termodinamični izkoristek. Del dovedene energije (okrog 60%) se pojavi kot odpadna toplota in jo morajo iz termoelektrarne odvesti v okolico. Odpadno toploto se lahko uporablja za ogrevanje, druge industrijske procese in destinacijo, vendar je v večini primerov zavržena. Najpreprostejše je odvajanje toplote v rekojezero ali morje. Če to ni možno, mora biti elektrarna opremljena s hladilnim stolpom, ki odvaja toploto v ozračje.


Toplarna je termoelektrarna, pri kateri se so-proizvedena toplota zajema v koristni obliki in posreduje uporabnikom. Tako povečamo izkoristek na 80-90%. Primer take elektrarne je toplarna v Ljubljani in v manjšem obsegu Termoelektrarna Šoštanj, z okrog 170 MW daljinskega ogrevanja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar